Manusa Roşie sau impresii electorale de la Chişinău.

Manusa Roşie sau impresii electorale de la Chişinău.

Credeam ca comunistii au venit cu o noua ideologie de a aduce staruri americane pe scena politica din Moldova. Asta a fost impresia cand am vazut Chisinaul impanzit cu publicitatea unui anume Jordan (la fel ca si baschetbalistul american renumit). Si mare a fost mirarea sa aflu ca “americanu” lor poate vorbi. Si nu numai ca vorbeste, dar vorbeste in limba Romana! Asta s-a intamplat de ziua alegerilor din 3 iunie cand a fost prins in public in momentul cand exercita dreptul la vot. Spre seara deja prin telefon la Moldova 1 in emisiunea lui Mircea a declarat ca deacum incolo va vorbi!

Tabara comunista pare destul de calma si probabil crede ca daca candidatul lor la fotoliul Primariei a reusit sa iasa in turul doi fara a scoate nici o vorba in public va inchipuiti ce se intampla cand va vorbi?! Nu stiu insa daca vor lasa omul cu porecla “Manusa Rosie” sa vorbeasca in public pentru ca se pare ca intradevar se pricepe mai bine la manusi decat la vorbe. Un astfel de talent trebuie folosit! Tara are nevoie de oameni muncitori, ca dupa ce cu ajutorul comunistilor si a predecesorilor au facut sa fuga lumea din tara trebuie sa munceasca cineva, nu? Apropo, la moment cel mai popular banc in Moldova e tot despre oamenii care muncesc!

Cooper-ul lui voronin
Cica, merg sotii Voronin cu masina prin centrul orasului. (Probabil Rover-ul mini Cooper cu care au sosit la legeri, masina personala, nu de serviciu. Nota: foto din imagine)

Si Dna Voronin se intereseaza cine a construit acest bloc cu apartamente atat de frumos in centrul capitalei. La care sotul Voronin ii raspunde: “Pai asta e feciorasul nostru – Olejca!”
Mai merg ei cu masina si Dna Voronin mai intreaba: “Da cine a deschis acest Supermarket mare si frumos pe strada principala?”. Si Voronin raspunde cu mandrie: “Tot e feciorasul nostru, tot Olejca”.
Nu dureaza mult si femeia curioasa de fire mai intreaba: “Si a cui e banca asta care se inalta cu ferestre frumoase?” Si presedintele tarii cu mai mare mandrie raspunde: “Tot e Olejka, tot feciorasul nostru!”
La care sotia presedintelui replica: “DA IN TARA ASTA MAI MUNCESTE ALT CINEVA IN AFARA DE FECIORASUL NOSTRU?”

Un sfat pentru Dorin Chirtoaca dupa ce castiga alegerile, poate il aranjeaza la lucru undeva pe “omul cu manusi”, ca stie omu’ sa munceasca! Nu are nevoie de o functie de birou, e cam greu sa semnezi cand ai manusi, dar poate ii propuneti sa spele strazile Chisinaului ca tot declara ca le spala, plus ca manusi deja are.

De fapt strategia de marketing a comunistilor a fost buna. Cum altfel decat prin tacere ai putea prezenta o marioneta “ala Tarlev”. Numai ca de data asta se pare ca in spate nu au stat ideologii ca Mark Tkaciuk. Cu toate ca unele tactici raman neschimbate.

Ma bucura faptul ca s-a produs o schimbare pe scena politica din Moldova. Ma refer la schimbarea treptata in clasa politica si la fenomenul – Dorin Chirtoaca. Cred ca mintea de Moldovan a evoluat si pentru prima data in deja multi ani am votat asa cum ne-am dorit si nu asa cum “trebuie de votat pentru ca…” Deobicei schema e destul de simpla, pe langa candidatul de baza (sau partidul politic) care trebuie sa ajunga in turul doi (in cazul candidatului) se mai plaseaza alti candidati (partide) care sunt de aceeasi culoare politica dar mascati sub alte culori pentru a duce in eroare “mintea de Moldovan”.


Sau poate totul a fost doar o coincidenta? Urasc sa aud vorbe de genul “ii bun, da’ n-o sa treaca, noi tre’ sa votam cu aista, ca…” Probabil, intentionat sau nu, dar de data aceasta “mintea de Moldovan” si-a dat seama ca va trece! Am zis intentionat sau nu pentru ca am impresia ca schimbarea s-a produs atunci cand se anuntasera rezultatele unui sondaj sociologic unde Dorin Chirtoaca era plasat pe locul doi. Asta probabil a fost motorul care l-a propulsat, pentru ca “mintea de Moldovan” si-a dat seama ca “va trece!”. Si mai pot presupune ca rezultatele sondajului se pot modela in baza alegerii “corecte” a esantionului. Oricum nu ar fi, dar personal consider acest eveniment o victorie pentru Moldova!


Imi amintesc acuma alte alegeri, prezidentiale atunci, cand s-a produs o alta schimbare. Au fost primii nori negri ce au acoperit Moldova de atunci si care in timp s-au extins, s-au inmultit, au crescut in nori-giganti si au transformat zilele in nopti si Moldova a devenit bezna. Erau alegerile din 1996 cand la putere a venit Petrica Lucinschi. Culmea e ca nemernicul s-a intors in tara pe care a pradat-o si a publicat o carte despre un viitor luminos unde explica ce trebuie sa faca Moldova si ce nu trebuie. De s-ar duce innapoi la tadjici dar nici ei nu-l vor. Si iata ca acum norii par sa se imprastie putin, pentru prima data. Iar procesul pare sa continue pentru ca le-a venit timpul cum se spune in popor. Cu aceasta ocazie vreau sa informez comunistii de la treptele mai inferiore ca sefii lor si-au facut deja bagajele, ei au cu ce pleca la drum, voua nu mai au ce va lasa caci “viitorul luminos” e impachetat in valize.

Cred ca in doi ani iesim din bezna si la cursurile de istorie aceasta perioada va fi numita – “Noaptea de 13 ani negri din istoria Moldovei”. JOS COMUNISMU’!

Sergiu

Related Posts

FOTO: Miting de protest contra fraudării alegerilor prezidențiale din 2016

FOTO: Miting de protest contra fraudării alegerilor prezidențiale din 2016

Mai faci și tu un ban, de alegeri… în Moldova.

Mai faci și tu un ban, de alegeri… în Moldova.

Radio Noroc, Tokiko Kato şi Porco Rosso la Anim’est

Radio Noroc, Tokiko Kato şi Porco Rosso la Anim’est

Ethno Jazz Festival 2012

Ethno Jazz Festival 2012

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *