Mai faci și tu un ban, de alegeri… în Moldova.

Mai faci și tu un ban, de alegeri… în Moldova.

Sunt alegeri din nou în Moldova!

Aseară așteptam în stație în apropierea unui cămin studențesc din Chișinău. Era deja întuneric și nu era multă lume: eu, două tinere în fața mea și încă cineva în spatele lor. După ceva ezitare din partea căminului s-au apropiat doi tineri, unul din ei se ținea mai la distanță, iar altul a înmânat domnișoarelor câte un calendar de buzunar cu un candidat în prezidențiale (care în opinia mea, moale fie spus – nu merită nici hârtia pe care se tipărise acel calendar, copacul a suferit fără folos). A dat calendar și celui din spate și intrând în rol încerca să mai scape de câteva întrebând jucăuș fetele dacă mai vor câte unul.

S-a îndreptat și spre mine întinzându-mi unul, dar nu cu fața, ci cu verso unde era imprimat calendarul propriu zis. Eu între timp urmărind întreaga scenă văzusem deja pentru cine e propaganda și bineînțeles am refuzat, sec. “Da di și? Nu vă trebu’, ia uitațivă șii bun, îi calendar!”, încerca pe ton amical să mă convingă. Am zis da, dar pe lângă calendar mai are și alt ceva care îl strică și i-am sugerat că sunt bune de aruncat. La care el mi-a zis că face și el un ban așa, ce să face cu ele. Până a urca în microbusul pe care îl așteptam și tocmai se apropiase i-am zis în glas tare că nu așa se fac banii și de le-ar arunca acesta ar fi cel mai bun lucru pe care l-a făcut în viața lui. Punctum.

Această postare nu este despre preferințele mele politice sau alegerea mea ci despre ce ași vrea să-i zic acelui tânăr sau altor tineri aflați în aceeași situație de a face un ban, acum în alegeri.

Vor trece ani, și e foarte posibil să nu să fie schimbate multe, și dacă ești o persoană cu cap pe umeri – vei regreta. Vei regreta că ai contribuit la starea lucrurilor, vei regreta că le-ai fost complice, vei regreta că ai preferat să “faci un ban”. De fapt vei regreta că TE-AU CUMPĂRAT! Și asta va rămâne în conștiința ta pentru totdeauna. TU ai fost unealta lor, plătită din banii furați tot de la tine, pe care TU îi mai ai de întors!

Eu ași prefera să aud că îi simpatizezi și le faci propagandă pentru că crezi în idealurile (minciunile, promisiunile) lor. Cel puțin ai o opinie, crezi că faci bine și dacă mai primești și o recompensă pentru ajutor – e OK. Tu însă ai ales să faci asta din simplu motiv că te plătesc. Acum dai un calendar, mai faci și tu un ban… Mai târziu dai un share la o postare de pe un cont-fals, mai faci și tu un ban… Mai târziu poate vei accepta să-ți dai și votul, mai faci și tu un ban… Mai târziu vei accepta să faci o declarație minciunoasă, mai faci și tu un ban… Mai târziu…, mai târziu este deja prea târziu.

P.S.: Și când te gândești că asta e doar un vârf de iceberg, armata de oameni plătiți e mult mai numeroasă.
P.P.S.: Știți a cui mână votează în imagine?

Sergiu

Related Posts

FOTO: Miting de protest contra fraudării alegerilor prezidențiale din 2016

FOTO: Miting de protest contra fraudării alegerilor prezidențiale din 2016

Despre “mierea de aur” și cum o folosim noi

Despre “mierea de aur” și cum o folosim noi

Ce trebuie să conţină trusa pentru maternitate?

Ce trebuie să conţină trusa pentru maternitate?

Am băiat!

Am băiat!

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *