Am lansat moldo.net – pagina de start pentru internetul moldovenesc!

Am lansat moldo.net – pagina de start pentru internetul moldovenesc!

De multă vreme mă tot gândeam să lansez un directoriu calitativ/select pentru siteurile moldoveneşti şi iată ca astăzi lansez oficial directoriul moldo.net – pagina de start a internetului moldovenesc!

moldonet-lansat

Am început să lucrez la acest proiect încă din primăvară şi am depus destul efort pentru a-l vedea aşa cum mi-l doream. Mai e încă mult de lucru, dar cred că e deja gata pentru primii vizitatori/utilizatori. De fapt am tot amânat lansarea proiectului de câteva săptămâni deja, timp în care unii au dat de adresa web activă: http://moldo.net şi chiar şi-au înscris websiteurile în directoriu. Chestia e că între timp paginaile proiectului au fost indexate de motoarele de căutare şi am înscris directoriul moldo.net în câteva directorii locale.

Unii se vor întreba probabil de ce e nevoie de încă un directoriu web pentru internetul moldovenesc? Răspunsul meu e pentru că nu e nici unul bun, sau cel puţin destul de bun ca să-mi fie pe plac, şi de la asta de fapt am şi pornit. Îmi doream să văd un directoriu/catalog al websiteurilor din Moldova care ar include doar resursele web calitative, nu îmi pasă de numărul de resurse incluse, atâta timp cât cele incluse vor fi siteuri bune şi de folos. Plus că internetul moldovenesc a început să crească şi e deja posibil de a face o selecţie de resurse dintre cele existente şi nu doar a include absolut totul. O altă tendinţă care nu î-mi pare deloc sănătoasă în internetul moldovenesc e că apar multe siteuri bune, dar care nu sunt în limba română! Cum poate un site să fie orientat pentru Moldova/moldoveni şi să apară într-o limbă străină? Sau dacă chiar e un butonaş acolo pentru limba română – versiunea în română sau nu e funcţională, sau e pur şi simplu inexistentă! Pe moldo.net vor apărea doar siteurile în limba română. Şi dacă tot suntem la acest subiect, mai e un lucru care mă irită: multe siteuri cu versiuni multiple pentru limba selectată au setată limba rusă default (de bază), de ce?

O altă idee de bază a directoriului moldo.net este modul în care sunt alcătuite categoriile pentru clasificarea siteurilor. Am încercat să creez categorii intuitive care întradevăr vor fi de interes publicului. În mod tradiţional categoriile sunt create după un clasificator clasic în care fiecare categorie/subcategorie este aranjată într-o ordine logică pornind de la categorii/teme generale şi dezvoltându-se vertical (de exemplu: anuarul Pagini Galbene, sistemul de categorii a unei enciclopedii sau directoriile web clasice Yahoo sau DMOZ). Am inclus ca categorii de prim rang tematici de interes general publicului cum ar fi: Bloguri Personale, Comunităţi Online, Mass-Media, Magazine Online, Anunţuri Online. Sau alte categorii de interes publicului din Moldova cum ar fi “Moldova Oficială” ce include paginile oficiale a diversor organe şi instituţii de stat sau categoria “Regional” ce va cuprinde informaţii specifice anumitor regiuni/localităţi din Moldova. Sub categoria “Companii şi Servicii” intenţionez să plasez toate siteurile întreprinderilor comerciale ce nu au fost catalogate sub o altă categorie de prim rang (de exemplu: aici vor fi incluse întreprinderile agricole, de telcomunicaţii, construcţii, etc, dar nu şi cele financiare ce pot fi catalogate în “Afaceri şi Economie” de exemplu, sau ONG-urile ce vor fi clasificate în “Social“, universităţile la “Educaţie“, ministerele la “Moldova Oficială“, Farmaciile la “Sănătate“, agenţiile turistice la “Turism“, etc). Să analizăm un mic exemplu: în mod tradiţional un directoriu clasic va conţine categoria de prim rang întitulată “Auto-Moto” în care evident vor fi incluse absolut toate siteurile ce au tangenţă cu lumea automobilelor; pe moldo.net însă intenţionat nu există o astfel de categorie, în schimb siteurile cu tematica auto vor putea fi incluse în dependenţă de tipul lor în următoarele categorii: “Anunţuri Online > Piaţa Auto”, “Companii şi Servcii > Transport şi Auto”, “Referinţe şi Informaţii > Portaluri Specializate”, “Turism > Închirieri Auto” sau chiar în “Comunităţi Online” sau “Sport”, “Social”. Deci idea e că un site va fi clasificat mai degarbă după tipul şi scopul siteului iar conţinutul ca criteriu de clasificare vine după.

Clasificatorul existent e încă departe de perfecţiune şi cu siguranţă voi opera schimbări şi ajustări pentru a-l face cât mai util. Vor mai apărea şi categorii/subcategorii necesare, se vor schimba denumirile poate, etc. Mă interesează foarte mult de fapt ce părere aveţi de acest tip de clasificator ce l-am pus în aplicare şi idei/sugestii pentu îmbunătăţire.

Printre alte caracteristici a noului directoriu web ar mai fi: specificarea unei singure categorii pentru resursele înscrise, folosirea diacriticilor în ortografiere, posibilităţi de înscriere/sugestie pentru orice utilizator web (înregistrat sau nu), posibiliatatea pretinderii la un site înscris deja în directriu pentru proprietarul administratorul acestuia, posibiliatate de comentare pentru fiecare site înscris (utilizatori înregistraţi).

Într-o perioadă când pe internet se dezvoltă intensiv proiecte de tip web 2.0 pe platforme puternice sociale şi cu posibilităţi tehnologice avansate e poate puţin naiv de a lansa un directoriu web, care nu este alt ceva decât o simplă colecţie de linkuri clasificate pe diverse categorii. Dar cred totuşi în utilitatea acestui proiect şi sper să vă fie pe plac!

P.S.: Pentru moment directoriul moldo.net nu este încă populat cu destule resurse, am să încerc să adaug mai multe resurse calitative în zilele ce vin şi vă rog şi pe voi să faceţi unele sugestii!

UPDATE: Ofertă specială – bannere publicitare pe moldo.net pentru bloggeri – GRATIS.

Sergiu

Related Posts

Puţină critică pentru organizatorii AdWeb 2012

Puţină critică pentru organizatorii AdWeb 2012

Bannere GRATIS pentru bloggerii moldoveni!

Bannere GRATIS pentru bloggerii moldoveni!

How to change your wordpress directory URL and redirect the traffic (.htaccess, 301 redirect, permalinks)

Choosing a web hosting provider? May I recommend?

Choosing a web hosting provider? May I recommend?

8 Comments

  1. Nice proiect, nu văd ingredinetul principal: promovarea/publicitatea. Foarte puţini ştiu de el. Sfatul meu este să lucrezi în această arie dacă doreşti succes… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *