Puţină critică pentru organizatorii AdWeb 2012

Puţină critică pentru organizatorii AdWeb 2012

Ieri la Chişinău s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a conferinţei AdWeb – conferinţă internaţională cu tematica publicităţii online. Un subiect popular care interesează tot mai multă lume şi de care la modul direct sunt interesat şi eu. Conferinţa a fost de succes şi a avut parte de prezentări captivante, au vorbit 12 speakeri din diverse ţări şi au prezentat atât statistici privitor la situaţia pieţei publicitare online din Moldova cât şi studii de caz.

La această conferinţă însă eu personal nu am fost prezent, din simplu motiv că nu am fost invitat. Invitaţiile se obţineau prin completarea unui formular online şi se eliberau la discreţia organizatorilor – o procedură foarte simplă pe care o susţin. Critica mea vine însă nu din faptul că nu am primit invitaţie, cu toate că un sentiment de frustrare desigur există atunci când primeşti un refuz. Deci, motivele mele pentru critică:

 1. Ca şi multe alte site-uri din R.Moldova site-ul conferinţei vine cu o versiune în limba rusă setată default şi cea în română tradusă incomplet (se găsesc unele părţi rudimentare în rusă în versiunea română). Chiar dacă am selectat româna şi am completat formularul de participare în română – am primit înştiinţarea pentru completarea acestuia oricum în rusă.  Am primit chiar şi refuzul de particpare  pe mail – tot în rusă! Îmi dau seama că e un mailing şi că nu se ducea evidenţa cine şi în ce limbă completase formularul – dar se rezolva uşor printr-un mesaj bilingv ce puţin.
 2. Ştiţi unde am găsit mesajul lor de refuz? În  cutia de SPAM. Pentru că organizatorii unei conferinţe cu tematică de internet nu ştiu să facă un mailing în masă care va ajunge la destinatar.
 3. Conferinţa AdWeb de fapt a fost transmisă în direct de unul din partenerii evenimentului – Privesc.eu – şi am avut ocazia să privesc această conferinţă în direct online.  Oare era atât de complicat să incluzi un link la conferinţa online în acel mesaj pentru toţi cei pentru care nu s-au găsit locuri în sală?

În această ordine de idei, nu este de mirare că organizatorii AdWeb, compania Alkasar Media Services au deschis conferinţa în rusă. E de mirare însă că unul din vorbitorii la conferinţă din România a preferat să vorbească în engleză, iar unul american într-o rusă stâlcită. Spre finalul conferinţei însă am ajuns să aud şi 4 prezentări în română – dacă nu vorbeau nici ei în română începeam să cred că suntem o gubernie. Mă bucură faptul că se organizează astfel de conferinţe şi mă bucură faptul că sunt invitaţi de peste hotare care au ce să spună şi personal nu am nimic împotriva limbii ruse, consider însă că era corect ca conferinţa să fie deschisă şi condusă în limba română, şi site-ul la fel – în română!!! Deci, stimaţi organozatori – “мотайте на ус” şi organizaţi un eveniment demn la anul!

P.S.: Conţinutul prezentărilor însă merită toată atenţia şi vă recomand să vizionaţi prezentările adunate pe Privesc.eu

Sergiu

Related Posts

FOTO: Miting de protest contra fraudării alegerilor prezidențiale din 2016

FOTO: Miting de protest contra fraudării alegerilor prezidențiale din 2016

Mai faci și tu un ban, de alegeri… în Moldova.

Mai faci și tu un ban, de alegeri… în Moldova.

Despre “mierea de aur” și cum o folosim noi

Despre “mierea de aur” și cum o folosim noi

Ce trebuie să conţină trusa pentru maternitate?

Ce trebuie să conţină trusa pentru maternitate?

3 Comments

 1. Buna, Sergiu,

  Incat am ajutat la organizarea conferintei, si m-am ocupat la fel de content-ul site-ului adweb, as dori sa comentez cite ceva

  In primul rind iti multumesc de critica, si ti-as fi recunoscatoare daca gasesti ceva ne-tradus de pe website, credeam ca s-a tradus totul, insa aparent ceva am scapat din vedere.

  – Mesajul care venea pe email cu confirmarea inregistrarii a fost scris in trei limbi, rusa/engleza/romana.

  – Al doilea mesaj era facut in graba( intr-adevar doar in rusa), imi pare rau ca a nimerit in Spam, vom lua in consideratie aceasta anul viitor. Insa am indicat si pe website si in FB ca cei care nu au ajuns la conferinta vor avea posibilitate s-o urmareasca pe site-ul privesc.eu

  – In ceea ce priveste limba vorbita la conferinta – nu comentez. Pentru mine personal (cred ca si pentru majoritatea audientei) a fost important continutul prezentarii dar nu in ce limba s-a vorbit.

  • Maria,

   Mulţumesc pentru comentariu, apreciez faptul că am fost auzit şi sper că primiţi critica mea ca una constructivă.

   Chiar screenshot-ul postat în articol vine din versiunea în limba română dar conţinutul e oricum în rusă – este pagina pentru prezentări. Pe pagina FB nu intrasem să văd că este totuşi link-ul la conferinţă online şi sincer intrasem pe Privesc.eu cu gândul că poate transmit ei evenimentul şi nu am greşit – de altfel nu mai vedeam conferinţa online.

   Referitor la limba vorbită la conferinţă, am să comentez eu – e normal ca cei veniţi din străinătate să vorbească în limba pe care o cunosc şi o aleg (ar fi o aberaţie să zic alt ceva), nu e normal să deschizi conferinţa în rusă, să anunţi programul conferinţei şi să prezinţi participanţii într-o altă limbă decât româna.

 2. Moldova este o tara in care influenta ruseasca predomina. Cum evenimentul a avut loc in Chisinau, nu ma mira faptul ca s-a vorbit mai mult in ruseste. Oricum, am urmarit si eu evenimentul si tin sa pecizez ca a fost destul de interesant, bineinteles ca vorbesc aici doar de "discursurile" vorbite in romana si engleza. Era mai ok daca era si un traducator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *