Eşti gata de ora planetei astăzi?

Eşti gata de ora planetei astăzi?

Este puţin probabil să nu fi auzit de ora planetei, care din acest an a ajuns şi în Moldova (nu sunt sigur dacă a mai fost şi anterior, eu cel puţin nu am auzit). Eu mai publicasem spotul orei planetei mai înainte în engleză în noiembrie – Earth Hour 2009. Anul acesta însă la noi s-a pomenit destul de des despre acest eveniment pe la radio (numai că nu au stat să explice lumii exact ce înseamna ora asta a planetei şi ce e de făcut, mai mult semăna cu un fel de propagandă şi mai nu ziceau că totul e mulţumită preşedintelui), am văzut şi blogherii moldoveni scriind despre ora planetei, au mai organizat lumea flash-mob-uri, avem susţinerea primăriei, etc – să vedem ce iese. Chiar sunt curios cum va arata Chişinăul în beznă, nu că ar fi tare luminat, dar sunt curios să văd câtă lume va stinge totuşi luminele la 8:30 seara. Iar Chişinăul în beznă l-am mai văzut şi nu o dată…

Cei de la WWF au făcut un mic spot publicitar superb, altul decât cel pe care l-am prezentat anterior:

Nu CO2
Mai multe despre Ora Planetei 2009 din Moldova se pot afla de pe acest blog – care cred că e o iniţiativă a celor de la Salvaeco. Ei sunt şi cei cu flash-mobul şi cu prezentarea unui nou documentar “The 11th Hour” (în stil “An Inconvenient Truth”, despre care tot am pomenit recent.)

Cică la evenimentul de azi participă 2848 oraşe şi 83 tari, mult peste aşteptările organizatorilor. Pe net deja se poate vedea cum a trecut ora planetei în Oceania, Australia, Asia – click aici.

P.S. după 21:30: Impresii: Ora planetei se pare că a trecut ca o fantomă prin Moldova, pentru că nu a fost observată. Mă aşteptam să văd Chişinăul mai puţin iluminat între orele 20:30 şi 21:30, dar eu unul nu am observat nici o schimbare. De la balconul casei mele oraşul se vede ca pe palmă şi eu înarmat cu triped şi aparat foto mă grăbeam să fac nişte cadre până se vor stinge luminile şi ca comparaţie să mai fac şi ceva cadre pe timp ce luminile vor fi stinse. Degeaba… cum a arătat oraşul până la 20:30 – aşa a şi rămas şi după.

Panourile cu lumini de neon sau lumini simple nu s-au stins, se vedeau clar luminile de la fabrica “Bucuria”, patinoarul “Bravo”, publicitatea “Moldcell” din centru, luminile clopotniţei de la catedrală, berea “Chişinău”, banca fecioraşului preşedintelui, etc. Din centru se mai auzea bine şi muzică, probabil se face şi un concert în piaţa (electoral?). Se pare că lumea nu prea au auzit de acest eveniment şi nici oficialităţile nu s-au prea implicat. Pe hârtie însă – am făcut şi noi ora planetei! Cred că în afară de cei strânşi la Asachi şi acei puţini ca mine care au stins luminile nu s-a mai petrecut nimic.

Sergiu

Related Posts

How much water does it take to make one latte?

How much water does it take to make one latte?

A few thoughts on saving the planet topic

Earth Hour 2009

Earth Hour 2009

Save the world: Amazonian forest and EU

Save the world: Amazonian forest and EU

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *