Ce ar fi să pavăm drumurile din Chişinău?

Ce ar fi să pavăm drumurile din Chişinău?

Când afară e un timp urâcios aşa cum e astăzi – ba ninge, ba plouă, e bine să stai acasă la călduţ, să savurezi o ceaşcă de ceai şi să hoinăreşti pe net. Aşa mi-am petrecut eu dimineaţă de azi, şi după o pauză de vreo jumate de an de când nu am mai postat nimic pe blog (postările mele sau redus la reposturi pe Supă), am găsit un subiect interesant (şi nici nu e legat de alegerile de mâine) pe care vreau să îl prezint.

E vorba despre o maşină de pavat drumuri numită Tiger Stone. Se pare că această inovaţie a olandezilor a devenit recent topic de discuţii pe mai multe bloguri mari: BoingBoing, Gizmodo, Inhabitat, dar şi pe un blog românesc Alice in WonderNet. Idea este foarte simplă – o maşină semi-automată care aranjează cărămizile formând o suprafaţă de drum pavat. Mai jos e şi o prezentare video a acestei maşinării:

Mai dăunăzi treceam pe o stradă de pe colina Puşkin din Chişinău care mai păstra din caldărâmul din pietre a străzii de la început de secol trecut, şi care arăta foarte bine chiar şi pentru zilele de azi. Este indiscutabil faptul că astfel de acoperire de stradă durează mult mai mult decât asfaltul folosit de noi astăzi. Şi dacă e aşa, de ce să nu revenim la străzi pavate?

Printre avantajele unei străzi pavate versus asfaltate ar fi:

  • DURITATEA – rezistă mai mult timp; nu se fisurează; tolerează apa şi îngheţul
  • ABSORBŢIA DE APĂ – pot absorbi apa de ploaie în pavaj; apa ajunge direct în pământ reducând fluxul de apă pe şosele
  • UTILITATEA – cărămizile sunt uşor de procurat şi reutilizat, dar şi de reparat sau înlocuit.
  • COSTUL (?) – nu sunt sigur de costurile implicate (chiar m-ar interesa să aflu cheltuielile pentru asfalt vs pavaj)

Nu ştiu cât de util ar fi să pavăm drumurile centrale cu mult trafic, dar cred că a pava drumurile din ogrăzile blocurilor şi cele minore – ar fi o idee care merită atenţie. Auzisem la ştiri că primăria Chişinăului intenţioneză să facă nişte împrumuturi pentru reparaţia capitală a acestora. Ce ar fi să le pavăm?

Aceasta e ideea, are cineva replici, sugestii?

P.S.: Aici este site-ul oficial a companiei olandeze producătoare a “Tigrului de pietre”Tiger Stone. Mai multe imagini şi video. Lăţimea posibilă a pavajului – 6m, capacitatea de producţie – 400 m2/zi.

Sergiu

Related Posts

FOTO: Miting de protest contra fraudării alegerilor prezidențiale din 2016

FOTO: Miting de protest contra fraudării alegerilor prezidențiale din 2016

Mai faci și tu un ban, de alegeri… în Moldova.

Mai faci și tu un ban, de alegeri… în Moldova.

Ce trebuie să conţină trusa pentru maternitate?

Ce trebuie să conţină trusa pentru maternitate?

Am băiat!

Am băiat!

2 Comments

  1. de doua ori deam in viata mea am mers pe pavaj rau pus, si pe timp de ploaie, unde pietrele erau mai slab fixate si sub ele era apa – mi-o tashnit cate un shuvoi de zoi cu mal si cu mizerii de sub pietre drept in ghete si pe pantaloni. nu mai vreu eu nici un fel de pavaj, poate doar ca sa fie asa de bine fixat ca sub multa presiune si multe roti el sa ramana fixat si apa de sub el sa nu spele nisipul si cimentul si sa se inceapa a namoli totul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *