Vinuri tinere la degustarea din ianuarie

Vinuri tinere la degustarea din ianuarie

A devenit o obişnuinţă pentru mulţi amatori ai vinului din Chişinău să se adune în fiecare ultimă vineri a lunii la restaurantul Downtown din incinta hotelului Codru pentru a savura vinuri şi asculta ce zic experţii de vinuri. Întâlnirile se fac din iunie anul trecut (2011) şi sunt organizate de Snejana Zacepa de la wine.md iar invitaţiile vin prin intermediul Clubului Amatorilor de vin din Moldova.

La ultima întâlnire din ianuarie am avut o plăcere deosebită să fiu printre meseni, asta pentru că am avut parte nu numai de vinuri bune, dar şi de oameni care au ştiut să povestească cu pasiune despre acestea.

Am degustat 4 vinuri tinere urmate de o surpriză originală în formă de cvas. Da, cvas! Închipuiţi-vă un ger şi minus grade afară şi noi servim cvas. Dar a mers bine în contrast cu vinurile tinere de care am avut parte.

Primele 2 vinuri au fost de la Vulcăneşti şi sunt produse de vinificatorul Gheorghii Cerven. Este un producător mic vinurile căruia încă nu le găsiţi pe piaţă şi care vor fi cunoscute sub denumirea Caragani Vin. Plantaţiile se află în zona Vulcăneşti de la extremitatea sudică a Moldovei pe o suprafaţă de numai 6 ha.

1. Deci primul vin a fost un cupaj de Chardonnay şi Sauvignon Blanc, anul 2011 (produs de Gheorghii Cerven / Caragani Vin). Avea culoare deschisă galben-pai, puţin tulbure de vin neaşezat. Aromă gingaşă dulcie, intens florală prin care se desluşesc clar drojdiile vinicole. Gustul vioi de primăvară, de măr cu post-gust foarte plăcut amărui dar de durată scurtă. Ar fi un vin superb de servit pe timp de vară şi dacă e să creiez o asociere – apă rece de izvor! Un vin proaspăt care este încă în proces de devenire, avea o nuanţă de dioxid de sulf care va dispărea în timp, se va păstra la butoi până va căpăta acele arome caracteristice soiului.

2. Un cupaj de Cabernet Sauvignon şi Merlot, anul 2011 (produs de Gheorghii Cerven / Caragani Vin). Culoare: roşu deschis de suc de vişină prospăt scursă. Aromă de caramelă. Gust dulciu cu nuanţe de fructe verzi – corcoduşe verzi, mere verzi. Pişca de limbă puţin de parcă ar fi încă în proces de fermentaţie. Vin tânăr şi acesta căruia îi ghiceşti mai degrabă ce va deveni decât ce este acuma – un material brut pentru un vin nobil.

Celelalte 2 vinuri ale serii vin la fel din zona sudică a Moldovei. Sunt produse de vinificatorul doamna Nadejda Chior, care nu numai că a fost prezentă la întâlnire, dar a ţinut să povestească cu multă pasiune despre procesul de fabricare a vinului şi chiar îşi sărbătorea ziua de naştere în acea zi! Vinurile sunt produse la Comrat, iar strugurii au fost cultivaţi din satul Baurci.

3. Cabernet Sauvignon, anul 2011, producător Nadejda Chior. Este produs din 100% struguri de soiul Cabernet Sauvignon cultivate în Baurci. Vinul are o culoare roşie intensă şi o viscozitate remarcantă. Aromă de toamnă. În miros se simte alcoolul dar şi nuanţă foarte clară de măr galben răscopt. Gustul corespunde cu aroma, este dulciu dar are şi nuanţă de mucegai. Este un vin tânăr dar corpulent, va sta bine la butoi pentru învechire. În vin nu se simţea dioxidul de sulf, aceasta datorită procesului tehnologic special de prelucrare la rece (o tehnologie italiană cu folosirea “Валковая дробилка”). Vinul are puţin sediment şi conţine doar zahăr propriu. Şi acesta un vin tânăr care încă nu a fermentat complet şi cu un potenţial de invidiat.

4. Cireaşa de pe tortă a serii a fost Cahorul produs de Nadejda Chior, 2011. Produs din aceeaşi struguri de Cabernet Sauvignon ca şi vinul precedent. Acesta însă de o culoare roşie închisă cu nuanţă bordo. Nas aromatic intens şi miros de ceva iute, în timp apare şi o nuanţă de cireaşă. La gust foarte fin, extraordinar de fin chiar! Ca mierea de albine. Are un conţinut sporit de alcool – 160g/l, obţinut tot din procesul de fermentaţie. După spusele tehnologului este produs din struguri cu conţinutul zahărului de 28g. Şi aici a fost folosit un proces tehnologic special care nu a fost dezvăluit în totalitate, dar din cele ce am prins: este un proces de microvinificaţie în care strugurii zdrobiţi fermentează timp de 50 zile, se folosesc doar căzi emailate şi nu toate volumele de vin sunt încălzite. Vinul se opreşte din fiert natural încercându-se menţinerea exactă a cantităţii de zahăr şi alcool de 12,4-12,5%, nu se adaugă apă şi se ţine la butoaie de stajar. În total au fost produse doar 10 tone de licoare de acest fel.

Acest Cahor a fost creat special pentru a ajuta un om drag să se refacă. Este recomandat bolnavilor şi copiilor, folosit pentru împărtăşanii la biserici. Se serveşte câte puţin – cu linguriţa. Cahorul este recomandat pentru a spori cantitatea de hemoglobină din sânge. Mi-a amintit de cahorul pe care îl serveam eu când eram mic înainte de masă cu linguriţa – tot de la sud. Din câte am înţeles la noi nu se mai produce vestitul Cahor de la Ciumai. Ciumai – denumire care era propusă conform legei vinului şi vinificaţiei vinurilor de tip Cahor de la noi. Sper să avem cât mai multe vinuri veritabile de calitate de acest fel pe piaţă produse conform tehnologiilor originale şi cât mai puţine vinuri apreciate deseori doar pentru cantitatea de alcool din vin. Dacă aţi gustat vreodată Cahor moldovenesc şi aţi rămas dezamăgit este foarte probabil să fi fost un simplu vin de desert cu gust Cahor. Gustaţi în schimb cahorul de la Nadejda Chior, căutaţi un cahor veritabil de la Etulia, încercaţi Cahorul de Bulboaca (cel cu etichetă maro). Ciocolată roşie – aşa se mai zice cahorului.

5. Spre final am gustat şi un cvas, care a contrastat mult cu ultimul vin, dar care era foarte reuşit şi chiar mi-a plăcut această surpriză de final. Avea aromă de răsărită şi lemn cu gust dulce-amărui, proaspăt scos de pe drojdii. Am să prepar neapărat cvas vara şi vă scriu reţeta!

Mulţumim vinificatorilor pentru vinurile superbe din acea seară şi sper să am ocazia să le gust la maturitate!

Sergiu

Related Posts

Mai faci și tu un ban, de alegeri… în Moldova.

Mai faci și tu un ban, de alegeri… în Moldova.

Despre “mierea de aur” și cum o folosim noi

Despre “mierea de aur” și cum o folosim noi

Ce trebuie să conţină trusa pentru maternitate?

Ce trebuie să conţină trusa pentru maternitate?

Am băiat!

Am băiat!

No Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *