Malagouzia – un soi vechi grecesc
Una din descoperirile plăcute din recenta călătorie în Grecia a fost vinul dintr-un soi grecesc practic pierdut şi readus la viaţă în anii ’70 a secolului trecut – Malagouzia. Acesta se credea pierdut când un profesor din Thessaloniki l-a descoperit şi identificat. De atunci acest superb soi local se cultivă în regiunea de nord a Greciei şi se bucură de o popularitate crescândă nu doar în Grecia, ci şi peste ocean.
Am degustat vinul produs de Mouzenidis Wine (companie fiică a tur-operatorului nostru) – Malagouzia, 2011 şi pentru că ne-a plăcut am luat o sticlă cu noi pe care am savurat-o cu plăcere acasă.
Este un vin alb sec, cu aciditate sporită – aşa cum ne place nouă. Culoarea galben pai, aromă foarte intensă de flori şi fructe. Gust înţepător, puternic, acid plăcut. Are însă un conţinut sporit de sulfiţi care strică gustul, deşi dacă îl ţineţi pentru a doua zi acesta nu este atât de evident. Post-gust puţin dulcişor, foarte subtil. Este un vin inconfundabil aroma căruia este extrem de puternică şi este considerat de unii cel mai aromatic vin grecesc! Îmi aminteşte foarte mult de Frâncuşa de la Cotnari, despre care tot planific să scriu.
Dop de plută ordinară întreagă cu inscripţia “Mesimvria Wines”, probabil produs de aceştia la comanda celor de la Mouzenidis. Alc. 13%vol. Se recomandă servit la 12-14°C.
Vinul s-ar potrivi perfect pentru un peşte condimentat, mâncare asiatică, salate de fructe.
No Comment