Pregătirile pentru Jocurile Olimpice de vară 2008 în Beijing
Pregătirile pentru jocurile Olimpice de vară 2008 în Beijing.
Beijing-ul va fi gazda jocurilor Olimpice de vară ce sunt programate pentru perioada 8-24 august 2008. Data începerii jocurilor olimpice nu este aleatoare, ci a fost în mod special selectată de chinezi ca fiind o dată foarte norocoasă – ziua 08, luna 08, anul 2008. Chinezii sunt destul de superstiţioşi, îndeosebi atunci când vine vorba de cifre, unele fiind considerate norocoase, altele mai puţin norocoase şi altele foarte norocoase. Cifra opt e considerată cea mai norocoasă, numerele de telefon de exemplu ce conţin cifra opt sunt cele mai dorite, la fel şi numerele de înmatriculare pentru maşini, etc., chiar şi preţurile în meniurile restaurantelor deobicei sunt 8, 18, 28, 88 Y. Cred că nu mai e de mirare pentru nimeni că ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice e programată pentru ora 08:08:08 PM, data 08-08-08.
Acum câteva zile în urmă am asistat la numărătoare inversă pentru începerea jocurilor olimpice din piaţa Tian-An-Men ce comemora 100 zile până la deschiderea oficială. De ani de zile deja în inima capitalei chineze e instalat un panou digital gigantic setat să afişeze timpul rămas până la începerea jocurilor XXIX olimpice de vară. Mii de persoane s-au adunat pentru acest eveniment în interiorul “Palatului Interzis” unde a fost instalată o scenă de concert şi alte câteva sute, în majoritate tineret foarte entuziasmat, au participat la numărătoarea inversă din piaţa principală – Tian-An-Men. Unii, precum un grup de ciclişti din Hangzhou, au parcurs o distanţă de mii de kilometri timp de 5 zile pentru a ajunge aici, alţii şi-au pictat feţele în drapel naţoinal, iar alţii au venit să aplaude şi să ureze succes fluturând drapelurile olimpice.
Nu mulţi însă din cei prezenţi în piaţă vor avea posibilitatea să fie în Beijing în timpul olimpiadei. Este pentru prima oară când jocurile vor fi pertecute în China şi mai nu toţi doresc să fie aici şi să asiste la jocurile olimpice. Este imposibil însă, doritori numai din China sunt peste un miliard şi doar 7 milioane bilete în vânzare. Apropo, acum câteva zile în urmă au fost puse în vânzare restul biletelor (a treia şi ultima etapă) care au fost epuizate a doua zi după punerea în vânzare. Deaceea, dacă nu aţi reuţit să procuraţi bilete – staţi acasă şi vizionaţi la tv. S-ar putea însă să găsiţi bilete în vânzare de la particulari pe internet, dar preţurile fiind foarte piperate. Apropo de preţuri, să nu cumva credeţi că va fi ieftin: preţurile în Beijing pe parcursul anului trecut au crescut în continuu dublânduse pentru unele produse iar preţurile la hoteluri pentru perioada olimpică vor creşte nu mai mult nu mai puţin decât zece ori! Multe se face şi pentru a face ca populaţia urbană locală ce nu va participa în nici un fel la jocuri să plece pentru această perioadă din Beijing. Studenţii şi elevii din alte provincii, lucrătorii migranţi şi toţi cei fără ocupaţie vor fi nevoiţi să plece. La fel vor fi închise şi toate întreprinderile industriale, iar lucrătorii trimişi în vacanţă forţată în afara capitalei.
Multe se fac şi pentru ca oraşul să respire un aer mai curat pe timp de olimpiadă. Pe parcursul ultimilor ani a fost schimbat complet parcul de autobuze cu modele performante cu un nivel scăzut de poluare a atmosferei. Pe parcursul desfăşurării olimpiadei accesul şi circulaţia pe străzi a maşinilor va fi în dependenţă de placa de înmatriculare – număr par pentru zile anumite şi impare pentru celelalte. Pentru a degaja traficul se propune ca accesul către locurile de desfăşurare a jocurilor să fie permis doar transportului public. Absolut toţi taximetriştii au fost obligaţi să meargă la cursuri de engleză şi acum te salută cu un “Hello”, apropo fumatul în taxi-uri tot a fost interzis. Două linii noii de metrou se vor deschide în ajunul olimpiadei (una lansată deja) şi două linii speciale de metrou – pentru terminalul 3 a aeroportului (Aeroportul din Beijing devinind astfel cel mai mare aeroport din lume) şi pentru regiunea olimpică unde sunt concentrate principalele arene sportive, regiune supranumită “Verde olimpică”, pentru că e un park de fapt.
În total 31 arene sportive vor fi deschise în Beijing pentru olimpiadă, dar inima competiţiilor şi arena principală unde se vor petrece ceremoniile de deschidere şi închidere a jocurilor este stadionul naţional numit “Cuibul Păsării” (Bird’s Nest” (鳥巢巢 ). Denumirea este datorată formei şi design-ului neobişnuit ce arată cu un cuib. Arhitecţii principali sunt Herzog & de Meuron, a costat în jur de $500.000.000 şi are capacitatea de 91.000 spectatori. A fost deschis oficial în martie iar prima competitie a fost desfăşurată pe 1 mai, dar lucrarile mai durează. Mii de oameni vizitează zilnic acest stadion numai pentru a se fotografia în faţa acestuia, agenţiile turistice au inclus stadionul în programele sale, iar prin împrejurimi comercianţii vând deja suvenire reprezentând “Cuibul Olimpic”. Numai că pentru că lucrările mai durează, toate acestea se pot observa numai de după gard, care înconjoară stadionul. Pentru doritorii de a vedea stadionul din interior mai există o şansă totuşi, în perioada 22-25 mai stadionul va fi gazda competiţiilor atletice întitulate “Noroc Beijing” şi este unicul eveniment programat până la deschiderea jocurilor olimpice.
În imediata apropiere a cuibului olimpic se află o construcţie la fel de originală a centrului naţional acvatic (北京国家游泳中心 ) supranumit “Cubul de apă” (水立方 ) sau cum se mai abreviază – H2O . Este o structură din oţel de forma unei cutii albastre gigantice acoperită cu mii de membrane în formă de baloane de culoarea apei. Arată spectaculos şi ziua şi mai ales pe timp de noapte când este iluminat din interior. La construcţia acestui edeficiu au fost folosite materiale şi tehnologii performante ce permit penetrarea mai bună a luminii solare şi scăderea cu 30% a energiei folosite, precum şi un sistem de filtrare şi reciclare a apei pentru bazin. Capaciatea “cubului de apă” olimpic e de 17.000 persoane şi este un proiect a unui consorţiu Sino-Australian.
Mascota jocurilor olimpice din acest an este de fapt un set numit FuWa (în traducere – păpuşi norocoase) compus din 5 păpuşi reprezentând 5 elemente a filosofiei chineze: apă, metal, foc, lemn şi pământ. Fiecare păpuşă “Fuwa” are o culoare de bază corespunzătoare cercurilor olimpice şi se numesc Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying, and Nini. Dacă e să folosim doar primele silabe din numele fiecărei păpuşi, obţinem fraza: “BeiJing HuanYíng Nĭ” ce în traducere înseamnă “Beijingul vă urează bun venit”.
Flacăra olimpică pentru jocurile din acest an e tot una specială – acoperă cea mai lungă distanţă parcursă vreodată – 137.000 km şi a început pe 24 martie în Olimpia ajungând în Beijing de unde a urmat traseul în 20 de ţări şi 5 continente ca să ajungă înapoi în China unde urmează un releu prin toată ţara, în fiecare provincie şi oraş mare. Flacăra olimpică va fi purtată în total de 21.880 persoane. În perioada 19-21 mai, zile declarate de doliu în China, releul flăcării olimpice a fost întrerupt pentru a comemora victimele recenului cutremur care a facut peste 42.000 victime.
Olimpiada din acest mai e asociată şi cu manifestaţiile de protest pentru independenţa Tibetului, cu respectarea drepturilor omului în China şi alte chestiuni care contrastează cu atmosfera de eforie olimpică. Sper ca toată lumea până la urmă să se bucure de acest eveniment sportiv principal şi succese tuturor! “O singură lume – un singur vis” (同一个世界 同一个梦想 ) e sloganul jocurile olimpice de vară din Beijing 2008.
No Comment